Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Agenda 21-förbundet
Allmänt
Fossilfritt V-land 2015
Hållbara Företag
Medlemsstämmor
Naturguidningar
Rena Västmanland
Seminarier och möten
Ungdomsting
Debatt
Notiser

 

Succé för tävling om mat för äldre

Tävlingen God mat för äldre blev en riktig succé. Under en hektisk dag den 2 februari sattes maten för de äldre och dess kvalitet i centrum. Tävlingen avslutades med intressanta föreläsningar som lockade många åhörare och en spännande prisutdelning.

Under förmiddagen den 2 februari anlände kockarna från tio olika äldreboenden i länet till Ramnäs Konferens utanför Västerås. De flesta tävlingsdeltagare var märkbart nervösa när de samlades för information om tävlingsregler och lottning av starttider.
  I matsalen vid Ramnäs Konferens var möblerat för att juryn skulle kunna bedöma maträtterna och fråga ut de tävlande. Baren intill var inredd som VIP-rum. Där kunde de tävlande slå sig ner, äta och dricka kaffe. Det fanns också en TV-skärm där det gick att följa vad som försiggick i köket.

Lördagslunch med fisk- och räkbiffar
Först ut i köket var Anki Byrinder och Michaela Lundin från Flodinsgården. I vanliga fall lagar de mat till 70 personer. Den här dagen var uppgiften att laga en lördagslunch och lägga upp den på juryns sju tallrikar.
  Anki Byrinder och Michaela Lundin valde att laga fisk- och räkbiffar på rotsaksbädd med gräslökssås. Samtidigt som juryn smakade och bedömde maten frågade de kockarna om exempelvis varför de valt just den här maträtten, vilken ålder deras matgäster har och hur de äldre kan påverka maten.


Biskopen fick paltkoma
Det blev en lång dag för deltagarna och inte minst för jurymedlemmarna som smakade tio olika maträtter. De bedömde de olika maträtternas smak, konsistens och utseende enligt ett poängsystem där det blev avdrag om potatisen var överkokt. Eller om maten inte var tillräckligt varm. Faktorer som kostnaden och kommunikationen med de äldre poängsattes också.
  När juryn hade smakat alla tävlingsbidrag var det dags för dem att sammanträda. De jämförde sina synpunkter och poängsättning och diskuterade olika aspekter för att komma fram till vilka arbetslag som skulle få pris. Ingen lätt uppgift visade det sig. Sammanträdet bakom stängda dörrar drog ut på tiden. Under tiden anlände drygt hundra deltagare till det seminarium om mat för äldre som avslutade tävlingsdagen. Biskop Claes-Bertil Ytterberg fick slita sig från juryn en stund för att hälsa välkommen till seminariet. Han inledde med att berätta att han för tillfället led av paltkoma.


Sorbygården vann med gratinerad lax
Först ut att föreläsa var Ruth Hamberg och Isa Wallmyr från Alfta Rehab Center. De pratade entusiastiskt om mat som friskvård. Därefter kom Carl-Jan Granqvist, matprofessor som betonade vikten av att maten ser tilltalande och vacker ut.
Spänningen i föreläsningssalen var nästan olidlig när juryns ordförande Carl-Jan Granqvist läste upp juryns motivering och vilka lag som vunnit de första prisen.
  Det var arbetslaget från Sorbygårdens äldreboende i Munktorp som i hård konkurrens tog hem segern i tävlingen. Deras maträtt bestod av gratinerad lax med gräslöksost. Priset som går direkt till arbetslaget är 12 000 kronor och diplom.


Pengar och gourmetkväll i pris
På andra plats med 10 000 kronor i pris kom Ulla-Karins kök i Hallstahammare som tävlade med ”smaklökarnas fiskgratäng”.
  Tredjepriset på 8 000 kronor gick till Trumslagarbackens äldreboende som hade lagat limemarinerad torskfilé med grönsaker och örtsås.
Flodinsgården Attendo Care AB och Oxbackens servicehus kom på delad fjärde plats. Deras pris består av ett smakfullt specialpris från Ramnäs Konferens. Tillsammans med Petri Karhukorpi ska de laga gourmetmat och prova vin.
De fem arbetslag som kom på sjätte plats fick diplom och blommor och erbjuds ett besök på arbetsplatsen av Petri Karhukorpi för att diskutera mat för äldre.
  Kvällens sista föreläsare var Maria Masoomi som pratade om kulturkrockar och om hur maten med enkla medel kan anpassas till de äldre invandrarnas mattradition.
  Tävlingen God mat för äldre arrangerades av Förbundet Agenda 21, Västerås stift och Ramnäs Konferens.Marita Gustavsson
2006-02-06

 Rapport från höststämman 2011

Blog om ekoreko-kläder

Fler väljer fairtrade-kaffe på jobbet

Fler möter hållbar utveckling

Rena Pengar

Pressmeddelanden

Handla rättvist

Presentation av medlemmar

Rapport från vår-stämman 2011Här kan du läsa
Gröna Draken
som E-tidningLäs mer    
Anmälan nyhetsbrev

AvanmälanKlicka på länkarna så får du mer information om aktiviteterna och hur du anmäler dig.

3/6 Gröna Draken

4/6 Rio +20