Regional mötesplats
Vår roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Vi är över 80 medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor
i Västmanlands län med omnejd.


Aktiviteter
Debatt
Notiser

 

Vila – En butik med hållbarhet i fokus

Vila är en butik i Gallerian i Västerås och här säljs kläder till dam och ungdom. Vila ägs av BESTSELLER. Hos Vila kan man hitta produkter certifierade av EU Ecolabel, GOTS och Fairtrade. BESTSELLER har ett nära samarbete med Danskt Initiativ för Etisk Handel och har grundat The Bestseller Fund.

Vila är en del av BESTSELLER. Anja Bremholm, anställd hos BESTSELLER berättar att deras fabriksanläggningar måste ta mer ansvar för hur vattnet ser ut efter att det har använts vid klädtillverkningen. Leverantörerna måste även minska sina koldioxidutsläpp, använda sig av mer rena tekniker vid produktionen och minska det övriga avfallet.

Genom BESTSELLER får Vila tag på kläder som är certifierade av GOTS, EU Ecolabel eller Fairtrade. EU Ecolabel ställer krav på produkternas hela livscykel, från råvara till avfall. GOTS kräver att kläderna ska vara tillverkade av ekologiska material. Det finns en del krav som måste uppfyllas på hur produktionen för att materialet ska bli klassad som ekologisk. Fairtrade skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Inne i butik finns det även underkläder i ekologisk bomull. Underkläderna är märkta med Organic Cotton. Organic Cotton är en egenkonstruerad märkning.

Anja Bremholm berättar att man för att kunna utvecklas ytterligare även har börjat se till interna rutiner. En speciell grupp på BESTSELLER arbetar med deras Code of Conduct. Målet med deras Code of Conduct är att förbättra förhållandena hos leverantörerna. Deras Code of Conduct innehåller förbud mot barnarbete, trakassering och diskriminering samt krav på lön, ersättning, arbetstider, säkerhet och miljö. Det baserat på ILO:s konventioner. Det sker både annonserade och oannonserade inspektioner hos leverantörerna. BESTSELLER samarbetar med Danskt Initiativ för Etisk Handel (DIEH). DIEH arbetar med att stärka den etiska handeln hos danska företag.

År 1995 grundades The Bestseller Fund. Initiativet stödjer olika kulturella aktiviteter i och utanför Danmark. Man arbetar bl.a. i Kina och Indien där de stödjer organisationer som arbetar med föräldralösa och handikappade barn, behandling och förhindrande av sjukdomar, forskning, miljövård och andra humanitära- och kulturella projekt. Anja Bremholm avslutar med att berätta att BESTSELLER har fokus på att integrera ett hållbart tänkande i hela organisationen. Hon tillägger dock att hon är medveten om att det inte kommer att ske över en natt. ”Det viktigaste är att vi fortsätter att utvecklas”.

Hemsida:
http://vila.dk/
Adress:
Kopparbergsvägen 15, Västerås
Telefon:
+46 21413122


Erika Holmberg
2011-04-14

 Rapport från höststämman 2011

Blog om ekoreko-kläder

Fler väljer fairtrade-kaffe på jobbet

Fler möter hållbar utveckling

Rena Pengar

Pressmeddelanden

Handla rättvist

Presentation av medlemmar

Rapport från vår-stämman 2011Här kan du läsa
Gröna Draken
som E-tidningLäs mer    
Anmälan nyhetsbrev

AvanmälanKlicka på länkarna så får du mer information om aktiviteterna och hur du anmäler dig.

3/6 Gröna Draken

4/6 Rio +20